Meny Stäng

ÄNTLIGEN ÄR VI SVENSKA MÄSTARE!

Den 18 oktober 2020 är en historisk dag!

Så här skriver sällskaparen Ingemar Falk på Sveriges Schackförbunds hemsida:

1866 skrev A.E. Nordenskiöld sin ordförandesignatur på diplomet. Stockholms Schacksällskap var därmed bildat.

I dag, söndag 18 oktober, 154 år senare, tog klubben sitt allra första SM-guld för lag.

Den resan till toppen skulle nog Nordostpassagens upptäckare Nordenskiöld själv vara stolt över.

Sveriges äldsta klubb har nu också blivit Sveriges bästa klubb.

Allt avgjordes den sista dagen i Elitserien. Stockholms Schacksällskap vann sin match mot Växjö SK samtidigt som Lund fick nöja sig med oavgjort, 4–4, mot Rockaden Stockholm.

”EUFORISKT” ENLIGT ERIC THÖRN

Medaljörerna blev således:

  1. GULD: Stockholms Schacksällskap, 17 poäng.
  2. SILVER: Lunds ASK, 16 poäng.
  3. BRONS: Växjö SK, 14 poäng.

– Under helgen har det känts bra, sen fruktansvärt och sen på slutet euforiskt, säger Stockholms Schacksällskaps lagledare Eric Thörn.

”LOKET VISADE VÄGEN”

Martin Lokander vann ett avgörande parti mot Växjös Tom Rydström. Då började Sällskapets lagledare Eric Thörn tro på guld.

Det blev verkligen en helg med många känslor. Eric Thörn ser 4–4-resultaten mot tuffaste rivalen som en nyckel till SM-guldet.

– Vi låg under med 2–4, och jag kunde inte direkt se hur vi skulle kunna vinna de två partierna. Och så vände allt – vi vann båda de partierna och räddade oavgjort, säger Eric Thörn och fortsätter:

– Då kändes det som att vi fick en fribiljett till guldstriden. Allt som hände på lördagen och söndagen var en bonus.

o Hur var taktiken före söndagens sista rond när ni och Lund låg på samma poäng?

– Då vi och Lund dessutom hade samma partipoäng var taktiken att hålla alla partier igång i vår match mot Växjö – och samtidigt försöka bevaka hur det gick i Lunds match mot Rockaden Stockholm, svarar Eric Thörn.

o När började du tro på guld för ditt lag?

– Det var nog när vår fjärdebordsspelare Martin Lokander vann en pjäs mot Tom Rydström och att jag noterade att Lund inte skulle lyckas vinna sin match. Då tändes hoppet ordentligt!

o Detta är Stockholms Schacksällskaps första SM-guld. Kommer vi att få se klubben hålla en tätposition i svenskt lagschack framöver?

– Det tror jag nog. Vi har många unga spelare i laget så det finns alla möjligheter att hålla sig kvar i toppen.

o Till sist, hur kommer ni att fira guldet?

– I kväll kommer vi nog inte hinna så mycket. Spelarna ska åka hem med tåg eller flyg. Men tanken är att ha ett officiellt klubbfirande hemma i Stockholm. Vi hoppas kunna få till något bra, men vi är ju medvetna om coronapandemin – så det är svårt att planera

någonting exakt i dessa tider, slutar Eric Thörn.

WESTERBERG NY STORMÄSTARE

Förutom lagguldet kan också klubben fira att två av de svenska spelarna Jonathan Westerberg och Jung Min Seo blev stormästare respektive internationell mästare. Dessutom tog lagets norrman Lars Oskar Hauge stormästarnorm.

I bottenstriden i Elitserien blev det klart att Västerås SK och starkt spurtande Eksjö SK klarade sig kvar genom att vinna sina matcher mot Farsta SK respektive Burgsvik Alva SK.

KUNGSTORNET TILL ELITSERIEN

Farsta och Burgsvik Alva SK får lämna plats i Elitserien till Kungstornet och Team Pelaro Alingsås som tog de två uppflyttningsplatserna i Superettan.